Je bent zwanger! Focus Verloskundigenzorg staat je bij.

Tijdens de zwangerschap is een goede leefstijl zeer belangrijk voor jouw gezondheid en die van jouw kindje. Je wordt daarom aangeraden gevarieerd te eten en voldoende te bewegen. Het is absoluut niet verstandig om tijdens de zwangerschap genotsmiddelen te gebruiken, zoals drugs, alcohol of sigaretten. Nadat je je hebt ingeschreven bij Focus Verloskundigenzorge, ontvang je de folder ‘Zwanger’. In deze folder kun je meer informatie vinden over een gezonde zwangerschap.

Controle tijdens de zwangerschap

Bij Focus Verloskundigenzorg raden we je aan om ongeveer acht weken na de eerste dag van je laatste menstruatie een eerste controle uit te laten voeren. Over een spanne van twee á drie afspraken krijgt je dan meer informatie omtrent de te verwachten onderzoeken tijdens de vroege zwangerschap, terwijl de verloskundige ook de uitrekendatum kan vaststellen en jou enkele vragen over jouw (medische) voorgeschiedenis zal stellen. 


Na deze periode mag je regelmatig langskomen ter controle van de zwangerschap. Daarbij wordt onder andere je bloeddruk gemeten, je gewicht vastgesteld en de groei van je buik gemeten, terwijl in latere fases ook de groei van je kindje gevolgd zal worden. Naast deze controles worden ook al jouw wensen en alle afspraken in je persoonlijke en per app toegankelijke dossier genoteerd. Naar mate de zwangerschap vordert, zullen de intervallen tussen de controles steeds korter worden, al kun je natuurlijk altijd gezien worden als je dat wenst. Je kunt de cliëntenveiligheidskaart raadplegen om uit te vinden wanneer je zeker contact op moet nemen met je verloskundige.

Onderzoek tijdens de zwangerschap

Één van de eerste vragen die gesteld zal worden tijdens de eerste controle is of je informatie wenst overprenatale testen vroeg in de zwangerschap en over de echo tussen 18 en 22 weken. Zodra je je hebt aangemeld bij Focus Verloskundigenzorg krijg je een link toegestuurd waar je meer informatie kunt vinden. 


Tijdens het tweede gesprek is er alle ruimte om te bedenken of jullie gebruik wilt maken van de aangeboden testen. Onduidelijkheden hierover kunnen tijdens dit gesprek verhelderd worden.

Qua onderzoeken tijdens de zwangerschap zijn er de standaard sessies en daarnaast zijn er de onderzoeken die geadviseerd worden op basis van jouw persoonlijke situatie. Bij Focus Verloskundigenzorg word je vanzelfsprekend goed geïnformeerd over alle onderzoeken en je toestemming is altijd vereist, want je kunt ook een onderzoek weigeren.

Focus Verloskundigenzorg voert zelf de echoscopie uit! 

Bij Focus Verloskundigenzorg is men heel trots op het mobiele echoapparaat dat mee kan worden genomen naar alle locaties. Op deze manier kan er overal ter plekke zorg van kwaliteit worden geleverd. De basis-echoscopist zal de termijn vaststellen en kan, op indicatie, echo-onderzoek uitvoeren tijdens het vervolg van de zwangerschap. Deze vervolgecho's zijn op basis van medische indicatie. Een hoger gekwalificeerde echoscopist zal na 20 weken nog een echo uitvoeren.

Tijdens iedere afspraak wordt samen met jou de baby bekeken en alle opnames worden opgeslagen op een USB-stick die je krijgt. Deze manier van echo's maken kun je zien als 'even om het hoekje kijken' en er hoeven dan ook niet dezelfde medische eisen aan te worden gesteld als bij een echo op basis van medische indicatie. Bij medische echo's worden altijd metingen verricht. Op een echo is niet altijd alles even goed te zien. Soms zijn de beelden beperkt door de ligging van het kindje of door de zwangerschapsduur en/of dikte van de buikwand.

Wat mag je nog meer verwachten bij Focus Verloskundigenzorg?

  • Bij Focus Verloskundigenzorg nemen we ruim de tijd om een vertrouwensband op te bouwen.
  • We geven je tips over leefstijl, zodat je de zwangerschap zo gezond mogelijk doormaakt.
  •  We doen reguliere medische controles en soms is extra onderzoek gewenst, je krijgt hierover altijd uitleg.
  •  We maken een controleschema in overleg.
  •  In onze praktijk begeleiden we stagiaires van de verloskunde-opleiding.
  • Het is ook mogelijk dat wij bij u thuis komen voor de controle.

Focus Verloskundigenzorg: focus op veilige en empatische zorg voor moeder en kind.

Meer weten?