Je bent zwanger! Focus Verloskundigenzorg staat je bij.

Tijdens de zwangerschap is een goede leefstijl zeer belangrijk voor jouw gezondheid en die van jouw kindje. Je wordt daarom aangeraden gevarieerd te eten en voldoende te bewegen. Het is absoluut niet verstandig om tijdens de zwangerschap genotsmiddelen te gebruiken, zoals drugs, alcohol of sigaretten.
Nadat je je hebt ingeschreven bij Focus Verloskundigenzorg, ontvang je een email met de folder ‘Zwanger’ in de bijlage. In deze folder kun je meer informatie vinden over een gezonde zwangerschap. 

Controle tijdens de zwangerschap

Bij Focus Verloskundigenzorg raden we je aan om ongeveer acht weken na de eerste dag van je laatste menstruatie een eerste controle uit te laten voeren. Over een spanne van twee á drie afspraken krijgt je dan meer informatie omtrent de te verwachten onderzoeken tijdens de vroege zwangerschap, terwijl de verloskundige ook de uitrekendatum kan vaststellen en jou enkele vragen over jouw (medische) voorgeschiedenis zal stellen. 


Na deze periode mag je regelmatig langskomen ter controle van de zwangerschap. Daarbij wordt onder andere je bloeddruk gemeten, je gewicht vastgesteld en de groei van je buik gemeten, terwijl in latere fases ook de groei van je kindje gevolgd zal worden. Naast deze controles worden ook al jouw wensen en alle afspraken in je persoonlijke en per app toegankelijke dossier genoteerd. Naar mate de zwangerschap vordert, zullen de intervallen tussen de controles steeds korter worden, al kun je natuurlijk altijd gezien worden als je dat wenst. Je kunt de signalenkaart  raadplegen om uit te vinden wanneer je zeker contact op moet nemen met je verloskundige.

Onderzoek tijdens de zwangerschap

Één van de eerste vragen die gesteld zal worden tijdens de eerste controle is of je informatie wenst over onderzoek naar aangeboren afwijkingen bij jullie kindje. Het is belangrijk om te weten of er aangeboren afwijkingen voorkomen in de beide families. Iedereen mag gebruik maken van deze onderzoeken tijdens de zwangerschap. Het is niet verplicht. Natuurlijk betreft het jullie beiden als ouders, ondanks dat deze informatie geschreven is in het enkelvoud.
Het geven van informatie over onderzoek naar chromosoomafwijkingen en echoscopisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen gebeurt tijdens een gesprek dat hiervoor gepland wordt. Er is voldoende gelegenheid vragen te stellen en na te denken of jullie gebruik willen maken van de onderzoeken. Zodra je je hebt aangemeld bij Focus Verloskundigenzorg krijg je een welkoms e-mail met algemene informatie en onder andere  informatie over deze vroege onderzoeken. Verschillende folders zijn ook in andere talen te downloaden.

Bij een ongunstige uitslag word je zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld door je verloskundige en een verwijzing naar het PND- centrum wordt aangeboden. Want  om met zekerheid de diagnose te stellen is vervolgonderzoek nodig. In het PND-centrum ontvang je, na het vervolgonderzoek,  meer uitleg over de gevonden aandoening en worden de mogelijkheden besproken. De arts van het PND-centrum begeleidt jullie zodat je een weloverwogen keus kunt maken.
Het komt ook voor dat er sprake is van een natuurlijke variatie zonder dat er sprake is van een afwijking.

 

Onderzoeken zoals  bloeddruk meten, je gewicht en onderzoek van de buik gebeuren bij ieder bezoek. Ook zijn er onderzoeken die  geadviseerd worden op basis van jouw persoonlijke situatie.
Bij Focus Verloskundigenzorg word je vanzelfsprekend goed geïnformeerd over alle onderzoeken en je toestemming is altijd vereist, want je kunt ook een onderzoek weigeren.

Focus Verloskundigenzorg voert zelf de echoscopie uit! 

Bij Focus Verloskundigenzorg is men heel trots op het nieuwe echoapparaat  op de hoofdlocatie in Winschoten. Als basis-echoscopist zal ik de termijn vaststellen en kan, op indicatie, echo-onderzoek uitvoeren tijdens het vervolg van de zwangerschap. Deze vervolgecho's zijn op basis van medische indicatie. Er kan op twee momenten is de zwangerschap echoscopisch onderzoek gedaan worden naar lichamelijke afwijkingen.
De 13 weken echo en de 20 weken echo worden uitgevoerd door een gekwalificeerde echoscopist. Afwijkende beelden kunnen wijzen op een afwijking, maar er kan ook sprake zijn van een variatie binnen een normale ontwikkeling. In deze gevallen is er een vervolgonderzoek in het UMCG. De 13 weken echo wordt aangeboden binnen een wetenschappelijk onderzoek. Deelname is alleen mogelijk wanneer je een toestemmingsverklaring ondertekent.

Tijdens iedere afspraak is het mogelijk om met de echo te kijken naar jullie baby.. Opnames hiervan worden opgeslagen op een USB. Deze manier van echo's maken kun je zien als 'even om het hoekje kijken' en er worden dan ook niet dezelfde medische eisen gesteld als bij een echo op basis van medische indicatie. Het “even kijken” is echt niet noodzakelijk om het verloop van de zwangerschap te beoordelen. Je kunt er ook van afzien. Bij medische echo’s worden altijd metingen verricht. Op een echo is niet altijd alles even goed te zien. Soms zijn de beelden beperkt door de ligging van het kindje of door de zwangerschapsduur en/of dikte van de buikwand. 

Wat mag je nog meer verwachten bij Focus Verloskundigenzorg?

  • Bij Focus Verloskundigenzorg nemen we ruim de tijd om een vertrouwensband op te bouwen.
  • We geven je tips over leefstijl, zodat je de zwangerschap zo gezond mogelijk doormaakt.
  •  We doen reguliere medische controles en soms is extra onderzoek gewenst, je krijgt hierover altijd uitleg.
  •  We maken een controleschema in overleg.
  • Het is ook mogelijk dat wij bij je thuis komen voor de controle.

Focus Verloskundigenzorg: focus op veilige en empatische zorg voor moeder en kind.

Meer weten?